V košarici nimate nobenega artikla

Brezplačna dostava od 50 € 

Poiskati v katalogu O&CO.

Zakonske osnove

Zakonske osnove

Lorem ipsum dolor sit amet

Kategorija oljčnega olja

Glede na tehnologijo predelave in kakovost imamo na policah lahko le štiri kategorije oljčnega olj: ekstra deviško oljčno olje, deviško oljčno olje, oljčno olje (pridobljeno z mešanjem rafiniranega in deviškega olja) in oljčno olje iz oljčnih tropin. Kategorijo določimo na podlagi kemijskih parametrov, kot so kislost in peroksidno število, ter na podlagi spektrofotometrijskih preiskav v UV in s senzoričnim ocenjevanjem. Pri Oliviers&Co. izbiramo samo ekstra deviška oljčna olja.

Autour de l'olivier - Réglementation

EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE

Samo ekstra deviško oljčno olje je zanimivo in cenjeno. Poučen strokovnjak se najprej prepriča, da olje nima senzoričnih napak. Nato izmeri kislost, ki mora biti manjša od 0,8 %, in peroksidno število, ki naj bo čim nižje (do 10). Kislost olja se določi s kemično analizo, saj le okušanje ni dovolj natančno. Nizka stopnja kislosti pomeni, da so bile olive, iz katerih so naredili olje, preden so jih obrali, brez škodljivcev, da so bile stisnjene, še preden so fermentirale, in da je bilo olje pravilno shranjeno. S spektrofotometrijsko preiskavo v UV ugotovimo, ali je olje staro in ali mu je bilo primešano neoljčno olje.

Hladno stiskano

Evropska zakonodaja za področje oljčnega olja iz leta 2002 določa, da lahko le, kadar celoten postopek pridelave poteka pri 27 stopinjah Celzija, na etiketo napišemo hladno stiskano oljčno olje. Včasih je veljalo, da je 37 stopinj Celzija meja, pri kateri se vitamini ne razgrajujejo, a raziskave so pokazale, da je 27 stopinj Celzija primernejših, ker pri tej temperaturi encimi razvijejo bogatejšo aromo. Meja segrevanja se je zato znižala, kar je pripomoglo h kakovosti, hkrati pa so se olja podražila, saj pri tej temperaturi ne moremo izločiti vsega olja iz olive in ga dobimo manj. Oljčno olje višje kategorije je pridobljeno neposredno iz oliv in zgolj z mehanskimi postopki.

Autour de l'olivier - Réglementation

ZAŠČITENA OZNAKA POREKLA (ZOP)

ZOP je najvišja oblika zaščite izdelka, saj mora izdelek (živilo) zagotavljati kakovost in značilnost geografskega območja. Vsi postopki pridelave, predelave in priprave morajo potekati na opredeljenem geografskem območju tako, da sta zagotovljeni stalna kakovost in sledljivost živila oziroma kmetijskega pridelka. Ekstra deviško oljčno olje z zaščiteno oznako porekla je pridelano, predelano in stekleničeno (pakirano) na označenem območju. Pravila pridelave, predelave, notranja kontrola in certifikacijski organ, predvsem pa znanje in trud pridelovalcev, zagotavljajo kakovost in pristnost oljčnega olja. Na izdelkih francoskega porekla boste našli oznako AOC (appelation d´orrigine protege), na italijanskih pa IGP (indicazione geografica protetta). Poznamo tudi oznako ZGP (zaščiteno geografsko poreklo). Ko se kupec odloči za nakup izdelka z oznako ZOP, je lahko prepričan o pravi izbiri.