V košarici nimate nobenega artikla

Brezplačna dostava od 50 € 

Poiskati v katalogu O&CO.

Zgodovina oljčnega olja

Izvor oljčnega olja

Že v starem veku ...

Lorem ipsum dolor sit amet

Občudovano drevo

Že v starem veku so ljudje občudovali oljko in jo uporabljali pri svojih običajih. Poleg tega, da so naši predniki častili to sveto drevo, so odkrivali tudi izjemne lastnosti njegovega olja. Bogovi, kralji in kraljice so mu rekli zeleno zlato. Egipčani, veliki uporabniki oljčnega olja v času faraonov, so ga uvažali s Krete in ga uporabljali tudi pri pogrebnih obredih. Vendar so Feničani tisti, ki so na začetku 15. stoletja pr. n. št. začeli saditi nasade oljk po vsej Grčiji in pozneje po vsem sredozemskem zalivu, kjer so tudi Rimljani širili oljčne nasade in mline. Kmalu je oljčno olje postalo del vsakdanje prehrane večine narodov Sredozemlja. Ti ga niso uporabljali le v prehrani, temveč tudi v zdravstvu in kozmetiki.

 

Origines de l'huile d'olive

Oljčno olje – simbol zdrave prehrane

V šestdesetih letih se je končala obširna raziskava o splošnem zdravstvenem stanju Evropejcev z različnimi prehranjevalnimi navadami. Rezultati zelo bili zelo poučni: prebivalci Krete so imeli izrazito daljšo življenjsko dobo kot prebivalci severne Evrope. Izkazalo se je, da pravo razmerje raznovrstne hrane v resnici zavaruje telo pred boleznimi srca in ožilja.

Sredozemska dieta, tako jo danes imenujemo, ni dieta za hujšanje, temveč izjemno zdrav način prehranjevanja, pri katerem ima oljčno olje najpomembnejše mesto.

Večina zdravstvenih raziskav je enotnih. Nekatere poudarjajo prednosti pozitivnega delovanja oljčnega olja na »slab« holesterol, druge hvalijo razstrupljevalno, spet tretje regenerativno moč oljčnega olja. Kakovostno oljčno olje danes obravnavajo kot »zdravo hrano«, bogato z vitaminoma A in E ter biofenoli, odličnimi antioksidanti, ki v našem telesu zmanjšujejo oksidacijske procese in tako upočasnjujejo staranje ter večajo odpornost proti boleznim. Učinkovine v kakovostnem oljčnem olju imajo protivnetno delovanje, zmanjšujejo možnost obolevanja za koronarnimi boleznimi, nekaterimi oblikami raka (predvsem na dojki) in artritisom.

Varovalni učinek enkrat nenasičene oleinske maščobne kisline je pravi čistilec in balzam za želodec ter žolč.

Oljčno olje se uspešno uporablja pri dietah diabetikov in tudi v prehrani dojenčkov. V otroštvu spodbuja trden in normalen razvoj skeleta in drugih tkiv. Je nepogrešljivo tudi v zrelih letih, saj spodbuja absorpcijo kalcija in njegovo mineralizacijo ter tako preprečuje osteoporozo in omejuje razvoj ateroskleroze.

 

Origines de l'huile d'olive

V kuhinji

Oljčno olje lahko uporabljamo surovo ali kuhano. Točka dimljenja je okoli 200 °C. Priporočena temperatura cvrtja je od 170 do 180 °C, zato je primerno tudi za cvrtje. Toda, če želite uživati v vseh aromah oljčnega olja, priporočamo, da ga ne segrevate na več kot 60 °C: pri počasnem kuhanju bodo tudi živila okusnejša. Predvsem svetujemo, da oljčno olje dodate jedi, tik preden jo postrežete, saj je odlična začimba! Dober tek!